Bedrijfsbezoek bij diervriendelijk Cowporation/Farmshop

Het zevende seizoen van Businessclub De Twijn afgesloten met het  jaarlijkse bedrijfsbezoek. Dit jaar bij het pas geopende Cowporation en Farmshop aan het Kortland in Alblasserdam. Een prachtig boerenbedrijf met hart voor dieren. Ook een van de modernste ter wereld, waar veel is geautomatiseerd door gebruik van robots.

Gastvrije ontvangst
De ontvangst door Lizette, Pim en Henk was bijzonder gastvrij. We werden getrakteerd op een boeiend verhaal over de achtergrond van eigenaar Teus Dekker, zijn liefde voor het boerenvak en de Limousin en zijn visie op een dier- en milieuvriendelijk boerenbedrijf.

Dier- en milieuvriendelijk
Tijdens de rondleiding zagen we dat de Limousins er goed bijstonden. Ook in de stal ruimte om te lopen. Een deel van de vriendelijke dieren staat elders in het land al in de wei. Een deel dus nog hier in de stal. Ook daar zit een gedachte achter. Niet altijd gaan de koeien direct bij de eerste voorjaarszonnestralen de wei in. De familie Dekker denkt namelijk ook aan de weidevogels tijdens de broedperiode. Dieren die dan al de wei in gaan, vertrappen alle nesten.

Op de vraag waarom je vrijwel nooit een koe hier hoort loeien was een kort en duidelijk antwoord. Kalfjes worden hier niet van hun moeder gescheiden, waardoor de moederkoe geen reden heeft tot loeien. Kalfjes blijven tot acht maanden bij hun moeder.

Rondleiding
Techniek speelt bij Cowporations een belangrijke rol. Een robot voor het opruimen van de mest, een robot voor het bijvoederen van de Limousins en een geautomatiseerd systeem die de voerrobot voorziet van eten. De voerrobot zorgt ervoor dat de dieren altijd voldoende en de juiste voeding krijgen. Met sensoren checkt het de hoeveelheid en wat een bepaalde koe nodig heeft.

Farmshop
Uiteindelijk worden de Limousins gereed gemaakt voor de slacht en is het vlees te bestellen via de webshop of in de Farmshop zelf. Iedereen kan er op zaterdag terecht voor een rondleiding, bijeenkomst in de bovenzaal of een kinderfeestje.

Wij sloten traditioneel af met een bitterbal, maar wel een uitzonderlijk lekkere bitterbal! Tot volgend seizoen, waarvan de eerste bijeenkomst op 18 september valt.

Fotocredits: Jolinda Verhaert, Dimphi van Amen